Wat is positioneren producten positioneren diensten

Het positioneren van producten

en diensten

diensten : Producten en diensten scherp positioneren

Bij de positionering van producten en diensten is het proces in veel opzichten gelijk aan dat van het positioneren van organisaties. Al zijn de stappen gelijk, de nadruk ligt bij producten en diensten over het algemeen meer op de externe beeldvorming. Van bijvoorbeeld klanten en ten opzichte van concurrerende aanbieders.

Het positioneren van een product of dienst is vaak meer gericht op het formuleren van een merkidentiteit en imago. Afhankelijk van de rol en strategie van de organisatie achter het product of de dienst, ligt er meer of minder nadruk op de identiteit van deze organisatie. Bij het kopen van een pakje kauwgum van het merk Sportlife of een rolletje pepermunt van King, weten weinig mensen dat de organisatie Leaf achter deze merken zit. Bij het maken van de keuze in de supermarkt is dit dan ook niet relevant voor klanten.

Het belang van de categorie

Naast het merkimago speelt de categorie waarin een klant het product of dienst plaatst een belangrijke rol. Een bekend voorbeeld hiervan is manier waarop Cup-A-Soup zich als alternatief voor koffie of thee positioneerde, in plaats van de zoveelste instant-soup.

Voor bestaande producten en diensten draait het daarnaast om het herpositioneren van de manier waarop het wordt gezien door klanten. Het aanpassen van de reeds bestaande percepties en associaties van klanten is daarbij cruciaal. CP ondersteunt bedrijven in het proces van het (her)positioneren van hun producten en diensten.

Dienstmerken & merkambassadeurs

Waar productmerken echte fans kunnen hebben, is dit bij veel dienstenmerken lastiger. Eigenlijk zou je daar moeten focussen op de medewerkers als merkambassadeurs. Als merk ben je geloofwaardig wanneer je waarmaakt wat je belooft. Bij dit waarmaken is het gedrag van een merk (en dus van de medewerkers van het dienstenmerk) in de breedste zin van het woord, de meest bepalende factor. Aangenomen wordt dat op z’n minst 80% van de beeldvorming over een merk gebaseerd is op wat een merk doet in plaats van zegt, het gedrag dus. Een merk zal zijn belofte lastig kunnen waarmaken wanneer medewerkers alleen achteraf te horen krijgen waar het merk volgens de directie voor staat.

Dit inzetten van medewerkers als merkambassadeurs is overigens lastiger dan het lijkt. Een reden hiervoor is dat bij organisaties met veel medewerkers de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Daarnaast is een directie of management wel eens terughoudend, omdat medewerkers het al druk genoeg hebben of het maken van keuzes lastiger wordt met zoveel betrokkenen bij de positionering. Uiteraard kan een praktische en afgebakende opzet met een duidelijke sturing hier prima uitkomst bieden.

Opdrachtgevers

We werken voor diverse merken aan de positionering van hun product of dienst. Bekijk daarvoor ook de klantcases onderaan deze pagina.

Voorbeelden van merken voor wie we producten en diensten positioneren

Stel hier direct uw vraag

Heeft u een vraag over het positioneren van uw product of dienst? Stel deze dan direct via het formulier hieronder.

  

Partner in vragen over het positioneren van producten en diensten

Al bijna 20 jaar helpen we merken verder. Heeft u vragen over het positioneren van uw product of dienst? Wilt u eens sparren over uw vraagstuk? Neem dan gerust contact op met CP en we helpen u graag verder: bel 033 - 21 10 075 of stuur een mail.

Neem contact op als u aan de slag wilt met het positioneren van producten en diensten

  

 • Boekje over positioneren

  Vraag het boekje over positioneren aan. Hierin vindt u veel meer informatie en handvaten om uw eigen positionering onder de loep te nemen.

  Vraag het boekje van CP aan over het positioneren van producten en diensten, identiteit en merken
 • Kennispagina’s

  Lees meer over de achtergronden van het positioneringsproces en identiteit voor merken op de verschillende uitgebreide kennispagina’s.

  Leer meer op de kennispagina's over positioneren van producten en diensten, identiteit en merken

  

 • Klantcases

  Bekijk hier klantcases van uitgevoerde projecten. Lees meer over de aanpak en hoe klanten de samenwerking ervaren.

  Bekijk de cases van projecten over het positioneren van producten en diensten, identiteit en merken
 • Verder met uw merk in een middag?

  Bekijk de mogelijkheden voor een inspirerende workshop met uw merk. Vraag hier direct de brochure aan.

  Bekijk de mogelijkheden voor een workshop met uw merk over het positioneren van producten en diensten, identiteit en merken

  


Gerelateerd

Bekijk ook de gerelateerde cases en pagina's over het positioneren van producten en diensten:

 • Artikel: Een aansprekende merkbelofte formuleren
 • Case: Positionering ingenieursbureau RPS
 • Case: Positionering ROC Zadkine en 12 colleges
 • Case: Positionering samenwerkingsverband AgriFood Capital
 • Case: Positionering Capra Advocaten
 •